LGBTİ+lara, QUEERLERE, FEMİNİSTLERE DİYALOG ÇAĞRISI


LGBTİ+lara, Queerlere, Feministlere Diyalog Çağrısı


26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nı geride bıraktıktan sonra, hareketi güçlendirmesi gereken Onur Haftası etkinliklerindeki özensizlikler başta olmak üzere hafta boyunca ve öncesinde yaşananlar bir diyalog ortamı kurmak ve bir arada düşünmek için bizi bu metni yazmaya yönlendirdi. Tek başına da zaten önemli olan bu meselelerin bir araya geldiğinde daha temel bir soruna işaret ettiğini düşünüyor ve bu metni Onur Haftası Komitesi örgütlenme biçimi üzerine bir daha düşünmek üzere komitede yer alan almayan herkesi bir diyalog ortamı inşa etmek için bir adım atmaya davet etmek üzere yayınlıyoruz.


Onur Haftası’nın, yürüyüşe ve görünürlüğe verdiği kadar diğer etkinliklere de (panel-söyleşi-forum-atölye) aynı değeri göstermesi gerektirdiğini düşünüyoruz. Onur Haftası’nda aktivistlerin yanı sıra alandan daha uzak insanların da etkinliklere katılım gösterdiğini biliyoruz. Bu etkinliklerin katılımcılarına – aktivist olsun ya da olmasın - hitap edebilmesi adına, harekete dair düşünsel tartışmaların üretilebildiğini düşünmüyoruz. Oysa Onur Haftası etkinliklerinin, hem hareketin deneyim aktarımlarının yaşandığı hem de bireysel deneyimleri aşmaya çalışan bir kolektif aklın oluştuğu alanlar olmasını arzu ediyoruz. Yani etkinlikler, hareketin ne olduğu üzerine yapılacak tartışmalarla, daha büyük bir kitleyi yaratabilme umudunu taşıyabilir.
Bu sene Onur Haftası süresince neler yaşadık?


Programın Onur Haftası’na sadece altı gün kala açıklanması, son anda iptal edilen ve gecikmelerle başlayan etkinliklere dair herhangi bir açıklama çabasının olmaması; etkinliklerin genel içeriğinin yaratıcı süreçlere ve ihtiyaca yönelik değil kalıplaşmış temalara göre hazırlanması organizasyon sürecinin özenli bir şekilde kurgulanmadığının göstergesiydi. Ağır politik şartlar altında düzenlenen Onur Haftası’nda herhangi bir etkinliğin gecikmeli başlaması ya da aksamasını tek başına bir sorun olarak görmüyoruz. Ne var ki açık çağrı ile etkinlik talebinde bulunulmasına rağmen, içeriği temellendirilmemiş etkinlikler bütününün konuşmaya alan açmadığı gibi, özensizliği ve bunun tüm etkinliklere yansıyan bir alışkanlığa dönüşmesinin hareket açısından düşünülmesi gereken bir konu olduğuna inanıyoruz. Etkinliklerin içeriklerine dair ayrıntılı bilgiye ulaşılamaması, katılıma dair teşvik edici bir hava yaratmadığı gibi Onur Haftası etkinliklerinin bir gündem belirleme yetisinden uzaklaşmasına, dolayısıyla yeni tartışma ve uzlaşmalar kurma eksikliğine sebep olduğunu görüyoruz.


Hareketin, Onur Haftası Komitesi dışında kalan kesimle arasındaki güven bağının fazla cömertçe harcandığını düşünüyoruz -tıpkı LGBTİ+ ve queer politikaların suistimal edilerek her türlü iddiayı meşrulaştırmak için bir araç olarak kullanılması gibi. Queer politikaların sunduğu kaygan ve kimliksiz zeminin, topyekûn bir zeminsizliğe yol açmasını sorunlu buluyoruz.  


Onur Haftası’nın son yıllarda tutunduğu tepkisel davranış kalıbından dolayı, birçok aktivistin Komite’ye katılmaktan imtina etmesi ise birlikte yeni alanlar açmanın önünde bir duvar gibi durmaktadır. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Queer Olympix etkinliklerine Komite’nin “Onur Mafyası” yazılı tişörtler ile katılarak “mafya” gibi bir kelimeyi kendisine “içini boşaltma” ve “sahiplenme” iddiasıyla ad olarak seçmesi karşısında yaşadığımız büyük şaşkınlık ve kaygının temelinde ise bu tavrın bütün diyalog ihtimallerini ortadan kaldırması yatıyor. Ezilenler olarak, kendi ezenimizi rol model aldığımız bir kültürün oluşmaması, bu kültürü benimseyen bir topluluğa dönüşmememiz gerektiğine inanıyoruz. “Ezenin parmak sallayan dilinin bir benzerini yaratıyor muyuz?” gibi sorular aklımıza takılıyor. Güç odaklarıyla kendisi arasında “ironi” ile bir analoji kuran Komite, gerek Pre-Pride partisindeki şiddete dair açıklaması gerekse iki kişinin Komite’den ayrılmasına dair yaptığı baştan savma yorumlarla mayfa yakıştırmasının sanılanın aksine içi boşalabilen bir kelime olmadığını göstermiştir.
 
Onur Haftası’nın deneyim aktarımıyla, sürekli devinen bir ekip olması gerektiğine inanıyoruz. Onur Haftası’nın doğrudan LGBTİ+ların gündemine dair politika ve gündem yaratmasını bekliyoruz. Oysa son yıllarda Onur Haftası’nın politika üreticisi ve yürütücüsü olmaktan ziyade, aktardığı  şeyin çoğunlukla madilik kültürü olduğunu görüyoruz. Bu madilik kültürü, hareketin tüm tartışmalarına rağmen bir arada kalmasını sağlayan güven ortamını zedeliyor. Çoğulculuğun, bir egolar çarpışmasına dönüşmemesini istiyoruz. Her geçen gün daha da yükselen ifşa kültürünün tek eleştiri yöntemi olarak benimsenmesinin yıpratıcı olduğunu, bu koşullar altında Komite’nin dışarıdan katılıma bir alan sağlayamadığını düşünüyoruz. Bu kadar kesin sınırlar çizen, davetkâr olmaktan uzak yapısıyla bu sene seçilen temayı manidar buluyoruz.


Nurdan Gürbilek’in de Mağdurun Dili’nde bahsettiği “Her şeyi anında parodileştiren, akıl yürüterek yenemediğini şakanın gücüyle değersizleştiren, inançsızlığını başkalarını eleştirmeye değil, küçük düşürmeye adamış sinik alaycılık”ın bu harekete zarar verdiğini düşünüyoruz.


Biz bu alıntının bahsettiği ironi dili yerine, değerini kolektif üretimle oluşturacak bir iletişim alanının açılmasını istiyoruz. Eleştirinin ironinin tekelinde olması durumunun aşılmasını ve dahil olmaya teşvik eden yeni eleştiri kanallarının açılmasını diliyoruz. Hazırladığımız bu metnin, tek amacının bir diyalog ihtimali yaratma hayali olduğunun altını çizerek, bir süredir ayrı düşen fikirlerin karşılaşması ve kolektif bir akla dönüşmesi umuduyla.


Dayanışmayla,


İmzacılar
(Metin imzaya açıktır)


Aslı Öz
Aylime Aslı Demir
Aslı Kobaner
Burçak Tekin
Büşra Mutlu
Cenan Tüzel
Ceren Kalay
Deniz Lala
Ece İçel
Emre Aymelek
Ejder Narsap
Erdem Gürsu
Ezel Buse
Gizem Bayıksel
Gözde Üçok
Gül İçel
Gülkan Noir
Irmak Keskin
Jiyan Andiç
Kübra Karagöz
Kültigin Kağan Akbulut
Leman Sevda Darıcıoğlu
Medusa
Meriç Doğan
Mus
Nayuk
Onur Çimen
Orhun Gündüz
Ozan Ünlükoç
Öner Ceylan
Özgür Durmaz
Özlem Çolak
Pınar Büyüktaş
Seçil Epik
Şevval Kılıç
Umut Erdem
Yıldız Tar
Zekican Sarısoy

Umut Güner
Zeynep Kayacan
Marsel Tuğkan
Müge Akbasan
Tunca Özen
Defne Gülce Sapçı
Gökhan Baykal
Doğa Melis
Ezgi Yaşar
Aslı Özyenginer
Cem Öztürk
Oğulcan Şenyurt
Cihangir Öz
Eylem Babaoğlu
Alp Kemaloğlu
Adar Bozbay
Yasin Keskin
Serhan Şahin
Zaferhan Yumru
Billur Kaya
Emirhan Deniz
Ebru Nihan Celkan
Oğuzhan Uzun
İren Yılmaz
Sibel Maksutyan
Gaye Özdemir
Sercan Yükselen
Siyabend Günbay
Gökçe Çiçek

Yorumlar

  1. Benim ismimi de ekleyebilir misiniz?: umut erdem

    YanıtlaSil
  2. Selamlar, öncelikle bu metni kaleme alan arkadaşlara aldıkları inisiyatifle ilgili kendi adıma teşekkür ediyorum. Onur haftasında yaşanan sıkıntılar epeydir irili ufaklı gruplarda konuşuluyordu ama aksiyon almak konusunda bir isteksizlik vardı sanırım. O nedenle bu metne imzacı olmak yanında biraraya gelip yapılabilecekleri konuşmak da iyi olacaktır diye düşünüyorum. Ve benim de adımı eklerseniz sevinirim -Özlem Çolak- Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Ben de eklenmek isterim: Aslı Kobaner

    YanıtlaSil
  4. Merhaba herkese, Bu metinde emeği geçenlere teşekkürler öncelikle.İmzacı olarak adımı eklerseniz sevinirim..Dayanışmayla
    Ejder NARSAP

    YanıtlaSil
  5. Merhaba metne emek eden, inisiyatif alan herkese teşekkürler. Komitenin tavrı, içerisinde yer alma endişesi, uzaklaşma vs gibi konuları dile getirmenin ve beraberce tartışmanın büyük gruplarda yapılması çok anlamlı. Ben de hem imzacı olarak hem de süreçte yapılabilecekleri konuşmak için ismimin yer almasını isterim. Sevgiler. - Kübra Karagöz

    YanıtlaSil
  6. beni de ekleyebilir misiniz? : Aslı Öz.

    YanıtlaSil
  7. Oh be! Metnin ve hareketin oluşmasında emeği geçenlere teşekkürler. Beni de eklerseniz sevinirim, dayanışmayla. Ezel Buse

    YanıtlaSil
  8. emeği geçenlere teşekkürlerimle birlikte imzacı olmak ve biraraya gelmek isterim.
    öner ceylan

    YanıtlaSil
  9. Beni de ekleyebilirsiniz. Orhun Gündüz.

    YanıtlaSil
  10. Metni hazırlayanların emeklerine sağlık.Ben de imzacı olmak isterim.Jiyan Andiç.

    YanıtlaSil
  11. Benim ismimi de ekler misiniz? Defne Gülce Sapçı

    YanıtlaSil
  12. beni de ekleyebilir misiniz? Doğa Melis

    YanıtlaSil
  13. Ben de imzacı olmak isterim, kaleminize sağlık. Kolaylıklar
    Ezgi Yaşar

    YanıtlaSil
  14. Emeği geçen herkese sarılmak istiyorum, harikasınız, elinize sağlık. Bir imza da benden.
    Aslı Özyenginer

    YanıtlaSil
  15. Merhaba, böyle bir çağrı hazırladığınız için teşekkür ederim. Ben de imzacı olmak isterim. Sevgiler, Cem Öztürk.

    YanıtlaSil
  16. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  17. Bu konuyu ele aldığınız için teşekkürler.Ben de imzacı olmak istiyorum. Oğulcan Şenyurt

    YanıtlaSil
  18. Cihangir ÖZ3 Temmuz 2018 13:25
    Merhabalar, metni çok kıymetli buluyorum ve bu konuda yürütülecek kollektif beyin fırtınasına ben de dahil olmak istiyorum.
    Metni ben de imzalıyorum.
    Cihangir ÖZ

    YanıtlaSil
  19. herkese merhaba...eylem babaoğlu olarak beni de ekleyebilir misin imzacılar listesine... Bir an önce bir araya gelmeliyiz......

    YanıtlaSil
  20. İmzacıyım. Marsel Tuğkan

    YanıtlaSil
  21. Ben de memnuniyetle imzalıyorum, eklerseniz sevinirim.
    Sevgiler,
    Alp Kemaloğlu

    YanıtlaSil
  22. Ele aldığınız için çok teşekkür ederim, imzacıyım ve söyleyecek çok şeyim var.

    YanıtlaSil
  23. Ele aldığınız için çok teşekkür ederim, imzacıyım ve söyleyecek çok şeyim var.
    Adar Bozbay

    YanıtlaSil
  24. İmza atıyorum. Yasin KESKİN

    YanıtlaSil
  25. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  26. Diyalog ortamı için (birbirimizi madilemeden, yapıcı bir şekilde) çok iyi fırsat olabilecek girişimi destekliyorum. İsmimi eklerseniz sevinirim; Serhan Şahin

    YanıtlaSil
  27. İmzalıyorum aşklar: Zaferhan Yumru

    YanıtlaSil
  28. Emeğinize sağlık. Ben de imzacıyım.
    Billur Kaya

    YanıtlaSil
  29. Beni de ekler misiniz? Emirhan Deniz.

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar. Metni yazan canların eline sağlık. Beni de eklerseniz sevinirm. Sevgiler
    Ebru Nihan Celkan

    YanıtlaSil
  31. Çoğumuzun sadece kendi arasında konuştuğu şeyleri dillendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz.İmzacı olarak yer almak istiyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  32. Metinde emeği geçen herkese çok teşekkürler. Beni de ekler misiniz. İren Yılmaz.

    YanıtlaSil
  33. Beni de ekler misiniz? Elinize sağlık. Sibel Maksudyan.

    YanıtlaSil
  34. Ellerinize sağık, kesinlikle böyle bir metne ihtiyaç vardı. Tema seçiminin manidarlığı tespitiniz çok hoş:) ben de imzacı olmak ve bir araya gelmek istiyorum : Gaye Özdemir. Aktarılmayı bekleyen çok deneyim, giderilmeyi bekleyen çok ihtiyaç ve dayanışmayı bekleyen çook fikir olduğuna eminim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  35. Imzaliyorum. Sercan Yükselen

    YanıtlaSil
  36. İmzacıyım. Siyabend Günbay

    YanıtlaSil
  37. emeğinize sağlık. ben de eklenmek isterim. aslı koruyucu

    YanıtlaSil
  38. imzacı olarak ekleyebilirsiniz: Ahmet Kaya

    YanıtlaSil
  39. Merhaba, elinize sağlık. İstanbul Onur Haftası çalışmaları LGBTİ Meclisi adı altında oluşturduğumuz forumda da gündeme getirilmek istemmiş, örgütler tarafından önerilmişti. Ancak İstanbul Onur Haftası grubu onlarca örgütün temsilcileriyle katıldığı bir alanı, forumun teknik işlerinin kendilerine sorulmadan organize ediliyor olduğu gibi bir sebeple boykot edip bu diyalog alanını da kapatmıştı. Oysa ki hem kendi eleştirilerinin, hem başkalarının kendilerine eleştirilerinin konuşulabileceği oldukça geniş zamanlı bir alan vardı ve yeri de belki tam orasıydı. Ben de İstanbul Onur haftasında çalışan arkadaşların daha yapıcı bir iletişim anlayışında olması gerektiğini çevremden duyduklarımı da dikkate alarak düşünüyorum, ama yukarıda bahsi geçen pek çok konuyla ilgili tartışmalara kendim şahit olmadığım için metne imza atmam belki doğru olmaz. Ancak İstanbul Onur Haftası'nın örgütlenmesine dair daha çok tarafı dahil eden geniş değerlendirme toplantılarının yapılması gerekliliğini ben de önemsiyorum. Girişiminiz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  40. Merhaba,

    Son derece önemli bulduğum bu metin için teşekkür ederim. İmzacı listesine eklerseniz sevinirim.

    Olek Pyotrof

    YanıtlaSil
  41. İmzacı olarak eklerseniz sevinirim
    Melike arzu şakiroğlu

    YanıtlaSil
  42. Bende imzaci olmak isterim Ayşenur Gül

    YanıtlaSil
  43. Kendi düşüncelerimde sıkışıp kaldığım, cümlesini kuramadığım şeylerin burada cümleye dökülmüş olması bana soluk verdi. Emeğinize sağlık. Dayanışmayla...
    İmzacı olarak ekleyebilirsiniz.
    Burcu Aylin Kaya

    YanıtlaSil
  44. İmzacıyım İlker Çakmak

    YanıtlaSil
  45. Ben de imzamı eklemek isterim. Sevgiler, Evren Savcı
    (Dün imzalamistim ama simdi goremiyorum. Tekrar ediyorsam kusura bakmayın.)

    YanıtlaSil
  46. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  47. Murat Yıldırım ( Sevgili arkadaşlar, hem kendi dahil olduğum grup için hem de diğer gruplardan farklı imzacı olmak isteyen kişiler için teknik olarak daha kolay imzacı olmak ve sonrasında somut adımlar için iletişimde kalabileceğimiz bir yöntem olabilir mi acaba?)

    YanıtlaSil
  48. Metni ben de imzalıyorum. Ekleyebilirseniz sevinirim. Emeklerinize sağık. Bir araya gelmek dileğiyle.
    Egemen Kepekçi

    YanıtlaSil
  49. ağzınıza sağlık, güzel yazı olmuş, tebrik ediyorum. onur mafyasından çok çekmiş biri olarak beni de imzacılara ekleyin lütfen. sevgiler
    Melis Nots

    YanıtlaSil
  50. Şiyar Bulut'u imzacılar arasına alırmısınız?

    YanıtlaSil
  51. İstangokuir'i imzacılar arasına alırmısınız?

    YanıtlaSil
  52. Metne ben de imzacı olmak isterim. (Ural Berk Önel)

    YanıtlaSil
  53. Beni de imzacılara eklerseniz çok mutlu olurum. İsmim Özgür Ayhan Erdem.

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  54. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  55. Benim de adımı ekler misiniz, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  56. selamlar, daha önce yorum yazdım ama görünmüyor, tekrar yolluyorum: Onur Haftası Komitesi deneyimi olan biri olarak diyalog çağrısını örgütlenme çağrısı olarak alıglıyorum aynı zamanda. Temmuz ayı bitiyor, haydin gari!

    YanıtlaSil
  57. Benim de ismimi ekler misiniz? Murat Çekiç

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar